Fönsterrenovering – Tips

Har dina fönster på ditt hus börjat bli slitna eller känner du att det drar genom listerna? Då är det nog dags att börja planera in en fönsterrenovering. Läs mer om hur man renoverar fönster och ta del av andra tips och råd vad gäller fönsterrenovering.

Hur byter man fönster?

Har du planer på att byta fönster på egen hand? Här guidar vi dig steg för steg i hur man genomför ett fönsterbyte.

Hur byter man fönster - Video
1

Mät väggöppning och fönster

Om du inte redan har koll på måtten bör du mäta väggöppningen för att ta reda på vilka fönstermått du behöver. Detta så att du sedan kan beställa fönster inför din fönsterrenovering. Läs mer om hur du går tillväga för att mäta fönster på mentafonster.se.

2

Köp fönster på nätet

När du har koll på måtten är det dags att köpa fönster. I dag hittar du mängder av olika typer av fönster på nätet som du snabbt, smidigt och enkelt kan beställa hem. När du är på jakt efter nya fönster kan vi varmt rekommendera Menta Fönster – ett företag som erbjuder ett brett sortiment av fönster i alla dess modeller. Här hittar ni allt från PVC-fönster till träfönster och mycket mer.

3

Ta bort det gamla fönstret

Börja med att montera ned det gamla fönstret. Här gäller det att du tar bort allt som hör till fönstret så att väggöppningen står helt fritt. Ta bort fönster, fönsterkarm, fodring etc.

4

Stabilisera med brädbitar

Fäst brädbitar på väggöppningens yttersida. Dessa brädbitar kommer fungera som stöttepelare då du lyfter in fönsterkarmen, så att inte denna faller rakt ut genom väggöppningen.

5

Placera klossar för att justera fönsterplacering

Placera sedan ut väggklossar. Dessa väggklossar kommer fungera som justerbara redskap för fönstrets placering så att du kan anpassa fönsterna efter väggöppningen.

6

Lyft in fönsterkarmen i väggöppningen

Placera fönsterkarmen i väggöppningen och justera klossarna för att få till den rätta placeringen.

7

Skruva fast fönsterkarmen

När du har hittat fönsterkarmens rätta placering är det dags att montera fast fönsterkarmen. Var noggrann att använda dig av rätt verktyg och material.

8

Häng på fönsterna

När fönsterkarmen är på plats har det blivit dags att hänga på fönsterna i gångjärnen. Lyft upp fönsterna och häng försiktigt över dessa på gångjärnen så att de placeras korrekt och så att du undviker skador på dina nya fönster.

9

Ta bort klossarna

När fönsterna sitter fastskruvade på önskad position kan man ta bort klossarna. Det har nu skapats en springa mellan fönster och vägg som måste stoppas.

10

Isolera och fodra fönster

Springa mellan fönstret och väggen behöver isoleras (drevas). Man ska dreva både utifrån och inifrån. Avsluta själva fönsterbytet med att fodra runt fönstret, även här på både insida och utsida.

Vill du ha en mer noggrann och målande beskrivning? Spana då in videon här nedan som på ett smart och smidigt sätt visar hur man byter fönster på egen hand.

Vad kostar det att byta fönster?

Känner du att du hellre vill vända dig direkt till fönsterexperter för att få deras hjälpa att byta fönster? Då blir arbetet givetvis dyrare. Förutom kostnaden för att köpa nya fönster så tillkommer även då kostnaden för själva tjänsten.

Man brukar säga att det i runda slängar kostar mellan 700–5000 kronor – beroende på vad det är för typ av fönster som behöver bytas.

Dorunner.se kan du få offerter, jämföra kostnadsförslag och välja företag för hjälp med fönsterrenovering.

Måla och kitta om fönster

Har du slitna fönster som du gärna vill behålla? Så vida de inte är alldeles för slitna så finns möjligheten att renovera gamla fönster för att få dem i nyskick igen. Detta genom att kitta fönster och sedan måla dem.

Såhär går du tillväga för att renovera och restaurera fönster:

  1. Ta bort gammalt kitt
  2. Ta bort gammal färg
  3. Rengör
  4. Slipa
  5. Olja
  6. Grundmåla
  7. Börja kitta om fönster
  8. Måla fönster

mentafonster.se kan du ta del av en genomgående och utförlig guide på hur du kittar om fönster på bästa sätt.