Avfuktare

Avfuktare – Motverka fukt-, mögel- & hälsoproblem

En avfuktare används för att stabilisera fuktbalansen i ett rum och därmed hålla fukt borta vilket innebär att den motverkar problem såsom mögel och fuktskador. En avfuktare är perfekt att installera på platser som vanligtvis drar åt sig mer fukt än andra – såsom källaren och vinden, men även badrum och tvättstuga.

Utan en avfuktare finns stora risker för mögel- och fuktskador som i sin tur har en rad negativa hälsoeffekter. Läs mer om hur din hälsa kan påverkas av att bo i ett fuktskadat hem på folkhalsomyndigheten.se.

Hur fungerar en avfuktare?

En avfuktare fungerar som så att en fläkt suger in den fuktiga luften som sedan leds till avfuktarens förångare där vattnet kondenseras och samlas i en behåller eller rinner ut direkt i avloppet. När vattenångan försvunnit leds luften genom en värmekondensator där luften värms upp för att sedan lämna avfuktare både varm och torr.

Produkter för avfuktning och luftrengöring

För att förhindra fukt och rengöra luften i ett rum finns det flera olika avfuktare och luftrengörare att använda sig av – alla med olika egenskaper och syften. Det finns allt från luftavfuktare som delas in i sorptionsavfuktare, kondensationsavfuktare och varmkondensering till krypgrundsavfuktare, vindsavfuktare och ventilationsaggregat.

Klicka dig in på respektive sida för att ta del av mer information om olika avfuktare och produkter som gynnar fuktbalansen i luften:

Avfuktare – Bäst i test

Är du på jakt efter marknadens bästa avfuktare? På nätet kan du hitta olika ”bäst i test”-tester som hjälper dig lokalisera vad som utsetts till den bästa avfuktaren. Besök konsumentmagasinet.se för att ta del av deras stora avfuktartest och för att hitta marknadens bästa avfuktare.